Fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos tévhitek

tevhitek-furcs-kinezetu-lego-babuk-allnak-sorba-interjura-jelentkezve

Érdekes cikk jelent meg a https://www.uksmobility.co.uk/blog portálon, ahol angol bloggerek osztják tapasztalataikat azokról a tévhitekről, melyek sajnos a köztudatban élnek. 

A cikkben az angliai érintettekkel foglalkoznak, de a KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint:

“490.000 ember él Magyarországon különböző mentális, vagy testi problémával, fogyatékossággal.”

KSH

“A szűk családi kört is ide számítva, közel 2 millió ember (minden ötödik) egészen közelről érintett. A 490 ezer ember közel fele 60 év alatti, természetesen az aktivitásuk állapotfüggő, de mindenképpen egy nagy társadalmi csoportról beszélhetünk.”

potib

A cikk azzal folytatódik, hogy az érintettek nagy létszáma ellenére a megbélyegzés még mindig hihetetlenül elterjedt a világ társadalmaiban. Sokunknak szembe kell nézni az igények megértésének hiányával, akadályokkal a foglalkoztatás, oktatás, szolgáltatások területén.

A legártalmasabb megbélyegzés azonban a fogyatékkal élő emberekhez való viszonyulásból származik. A brit felnőttek kétharmada elismeri, hogy kényelmetlenül érzi magát a fogyatékkal élő emberekkel történő beszélgetés során. Ennek a hatása lehet, hogy végül ezeket az embereket inkább figyelmen kívül hagyják, és kimaradnak a társadalmi tevékenységekből. Bizonyára vannak magyar kutatások is, szívesen adunk teret ezeknek az információknak is.

A cikkben a bloggerek a véleményük szerinti legnagyobb tévhitekről beszélnek névvel, fotóval, elérhetőségekkel együtt.

Legnagyobb tévhitek:
CORY LEE https://curbfreewithcorylee.com/
Sokan meg vannak győződve arról, hogy a kerekesszéket használók otthon akarnak maradni, vagy nincs pénzük az utazásra, de ez messze áll az igazságtól. Mi is éppen úgy szeretünk utazni, mint bárki más, csak a célállomásokat legyenek akadálymentesek, mert akkor örömmel megyek, és ott költöm el a pénzemet.
SARAH ISMAIL https://samedifference1.com/
A legnagyobb tévhit, ha nem tudunk beszélni, akkor hülyék is vagyunk. Az igazság az, hogy a nonverbális emberek mindent megértenek, amit mások mondanak, és ugyanolyan intelligensek, mint a beszélni képes emberek.
ROB OBEY https://www.thebimblers.com/
A fogyatékossággal élő emberekről sok tévhit van, különösen ez az öt frusztrál engem:
1. A fogyatékkal élők kerekesszéket használnak.
Nem, nem. Valójában csak csekély hányada használ kerekesszéket, hiszen a fogyatékosság annyi köntösben jelenik meg, és nem mindegyik látható. Nem minden kerekesszéket használó nem képes járni. Több százezer részmunkaidős székhasználó van, és csak azért, mert rövid távolságot tudnak járni, még nem jelenti azt, hogy csaló!
2. Nincsenek ambícióik.
Ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Ugyanúgy vannak vágyaink, céljaink, vágyaink. Azért, mert a társadalom akadályokat állít, nem jelenti azt, hogy nincsenek ambícióink.
3. Nincs érzelmük.
Valamilyen oknál fogva a társadalom (nem mindenhol) elfogadhatónak érzi, a fogyatékossággal élő emberek gúnyolását, hibáztatását. Haszontalannak gondolják őket, de akár egy idegen félrevezető bámulása is tönkreteheti a napjainkat.
4, A fogyatékossággal élő emberek szegények.
Igen, de a cselekvőképes emberek milliói is szegények, Miért számít ez? Azért, mert ha ez a téves felfogás, hogy az embereknek nincs pénzük, akkor az ipar nem vesződik azzal, hogy termékeket és szolgáltatásokat hozzon létre.
5. Nem utazhatnak.
A fogyatékkal élők ugyanolyan utazási élményeket szerezhetnek, mint bárki más. Nagyon fontos, mert ha az utazási szolgáltatók erre rájönnek, akkor teljesen új világot nyithatnak meg, számunkra is bővíthetik a lehetőségeket.
HOLLY https://lifeofablindgirl.com/
A legnagyobb tévhit, hogy a fogyatékkal élők nem függetlenek, nem élhetik az életüket. Ez természetesen egyáltalán nem igaz! Lehet, hogy alkalmazkodnunk kell, előre meg kell terveznünk a feladatainkat, és lehetséges, hogy néhány dolgot nem tudunk megtenni, de ez nem jelenti azt, hogy mindig függünk másoktól. Fogyatékosságunk nem határoz meg minket, és nem a fogyatékosságunk körül éljük az életünket.

Kíváncsian várjuk a magyar bloggerek véleményét is ezekről a tévhitekről, kérjük, írd meg nekünk egy rövid bejegyzésben. 

Borítókép forrása: Pixabay – NIOL átszerkesztés

Megosztom