Hogyan változtathatja meg a blogolás a fogyatékosságról alkotott felfogást.

Hogyan változtathatja meg a blogolás a fogyatékosságról alkotott felfogást? felirat-niol.hu
Bármily hihetetlennek tűnik, de a blogolással sok mindenre képes lehet az ember. Az utóbbi években igencsak megváltozott a blogról alkotott képünk. Régebben csak azt láthattuk, hogy valaki csak úgy össze-vissza írogat valamit a netes naplóba, amit vagy elolvas valaki, vagy nem. Mára ez sokkal tudatosabb, csaknem szakma, és pénzkereseti forrássá nőtte ki magát. No és a témák, gyakorlatilag bármiről lehet írni, és épp ezért ez az egyik legjobb platform arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek megmutassák magukat a nagyvilágban, ezzel megváltoztatják a róluk alkotott képet. Ezt a niolmagazin.hu filmünkben is bemutatjuk.

A fenti témával kapcsolatban a Disability Horizons magazinban olvastam egy nagyon érdekes interjút Lucy Wood-dal, aki blogger, vlogger és fogyatékossággal foglalkozó szószóló, influencer. Média szakon végzett, már dolgozott TV-ben, közösségi médiában, most pedig az AccessAble marketingese.

Lucy állapota

Lucy CP-s, a központi idegrendszeri sérülése, bénulása van, mégpedig spasztikus diplegia cerebrális bénulás, melynek következtében érintett a mozgáskoordinációja, egyensúlya, ezért kerekesszéket használ. A szüleivel él, akik mindenben támogatják, viszont igyekszik minél többet megtenni magáért, ugyanakkor a munkavégzése érdekében egy személyi segítője is van.

Gyermekkora

Gyerekként sosem érezte különlegesnek, vagy másnak magát, mert ugyanúgy bántak vele a szülei mint az ép testvéreivel. Elmondása szerint a “szülei soha nem tekerték vattába”. Persze a kamaszkori hormonváltozásoktól eltekintve, sosem nehezményezte, hogy ő fogyatékossággal él. Gyerekként speciális iskolába járt, ahol nem volt egyedül a fogyatékosságával, ami segített neki, hogy azzá váljon, aki, fogyatékosság tudat nélkül.

A gyermekkori álma az volt, hogy ő legyen az első kerekesszékes Blue Peter műsorvezető (a Blue Peter egy brit gyermek televíziósműsor – szerk.).

„Szeretek olyan dolgokat csinálni, amelyekre a társadalom azt gondolja, hogy fogyatékosságom miatt nem leszek képes.”

Lucy Wood

Ugyanakkor mindig is meg akarta mutatni a fogyatékkal élő fiataloknak, hogy teljesen mindegy milyen akadályokat, korlátokat látnak, bármit megtehetnek!

Egyetemi évek

Staffordshire Egyetemen média, film- és televíziós produkciós szakon tanult, sajnos nagyon rossz tapasztalatokkal, élményekkel. Egy éven át zaklatták, amiért ő más, mint a többiek. Sokan nem hitték el, hogy a médiaiparban megállja a helyét, de mégis lediplomázott és a BBC Daytime-nál munkát szerzett. Az egyetemi éveit ugyan borzalmas időszakként élte meg, de még elszántabbá tette őt a fogyatékosságról alkotott felfogás megváltoztatására.

A BBC-nél a To Buy or Not To Buy ingatlanos műsornál produkciós menedzsment asszisztensként dolgozott és az utazásszervezésben, foglalások intézésében valamint a kapcsolattartásban volt szerepe.

blog-irasa-laptopon
Fotó: illusztráció, forrás: Unsplash

A blogolás kezdetei

Lucy létrehozta a Four-Wheeled Wonder Woman (magyarul: Négykerekű Csodanő – szerk.) című blogját, azért, hogy bemutassa, ugyan nem mindenki tud inspiráló lenni, vagy paraolimpikon, hanem a legtöbben egyszerűen emberek és megpróbálnak utat törti az életben, mint mindenki más.

„A fogyatékkal élők egyenlőségét illetően az egyik legnagyobb probléma a félelem. Úgy gondolom, hogy ha a fogyatékkal élők nyitottak és őszinték életükkel kapcsolatban, az lebontja az akadályokat. Hirtelen idegenek válnak barátokká, és a társadalom jobbá válik.”

Lucy Wood

Tudatosan használja a közösségi médiát, hogy megmutassa az életét, annak minden hullámvölgyével együtt, humorával szeretné ezt megírni, megosztani másokkal, hogy igenis beszéljenek a fogyatékossággal élők ügyeiről.

Vlogolás hatása

A blogolás mellett elkezdett vlogolni és indított is egy YouTube csatornát is, hogy a követők ne csak olvassanak róla, hanem első kézből lássák, átéljék a tapasztalatait. Ugyanakkor a videózással bemutathatja, hogy a fogyatékkal élők bármit megtehetnek, amit csak akarnak.

The Four Wheeled Wonder Woman Youtube csatorna

Megbecsültség

Az elmúlt években jött rá arra, hogy mekkora örömömét leli abban, amit csinál. Nagyon keményen dolgozik azért, hogy őt a fogyatékossággal élők szószólójaként elismerjék és így meghallgassák. Szeretné, ha  munkájával hatással lenne a társadalmi változásokra. Nemzeti Diverzitivitás Díjra is jelölték Pozitív Példakép kategórában, nem tudja, hogy megnyeri-e, de már az, hogy bekerül a listába egy világot jelentene számára, így rengeteg szavazatot kell szereznie (sajnos nem ő nyert – szerk.).

AccessAble 

Az AccessAble marketing menedzsere megkereste és felajánlotta neki a AccessAble Champion (Bajnok) szerepet a szervezet újraindításakor. Egy rendezvényen, ahol, mint kiderült az igazgatóság is jelen volt, mesélt a fogyatékosságával kapcsolatos tapasztalatairól, arról is hogy elvesztette a munkáját. Egy héttel később felajánlották neki, hogy hivatalosan is legyen tagja a szervezetnek, mint marketing koordinátor. Feladata, hogy támogassa a marketing csapatot, koordinálja a Bajnokok hálózatát, valamint turisztikai oldalokon promotálja  az AccessAble –t. Novemberben az akadálymentes utazás tapasztalatairól a Naidex 2020-on fog beszélni, már nagyon izgatott.

Ha Lucy története felkeltette az érdeklődésedet, akkor nézd meg a Four-Wheeled Wonder Woman blogját és a YouTube csatornát is.

Eredeti angol cikk forrása: Disability Horizons: Emma Purcell: How blogging can change perceptions about disability

Borítókép forrása: Pexels- NIOL átszerkesztés

Megosztom