Kerekesszékes lettem, hol, hogyan dolgozzak tovább?

kerdojel-hol-dolgozzak

Egy ismerősöm pár éve történt baleset következményeként kerekesszékbe került. Egészségügyi rehabilitációja után segítséget kért, hol, hogyan dolgozzon ezek után?

Ágoston harmincas éveiben jár, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, Budapesten él, és a balesete előtt egy vidéki nagyvállalatnál dolgozott pénzügyi kontrollerként. Rehabilitációt követően szeretne visszatérni a munka világába, ebben kért segítséget. Előző munkahelyére nem mehet vissza, nem tudja vállalni a napi ingázást, és igazából egy napi 4 órás állásra gondolt, az egészségi állapota miatt ezt tudná nyugodt szívvel bevállalni.

Későbbi posztokban még visszatérünk erre az esetre, de elgondolkoztam azon, tényleg, milyen lehetőségei vannak egy közép-, vagy felsőfokú végzettségű, mozgásában korlátozott embernek arra, hogy munkát találjon? Ezen az úton egyszer már végig mentem, amikor a lábamputációm után munkát kerestem, de ez egy külön történet.

Megnéztem, egyáltalán milyen területek jöhetnek szóba?

1. Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók (MMK cégek, intézmények)

Megváltozott munkaképességű emberek, például mozgáskorlátozottak, vakok, siketek, autisták, stb., tízezrei dolgoznak ebben a formában. Megnéztem a kormányhivatal oldalán, és 1056 db akkreditált céget találtam. Bizonyára sokan nem aktívak, de akkor is jelentős a számuk. Ők elsősorban fizikai munkát kínálnak, csomagolás, varrás, címkézés, stb. Nagy örömömre találtam olyan vállalkozásokat is, akik például pékséget, csokoládé üzemet működtetnek, vagy akár kávézóban, étteremben dolgozhatnak.

Ezeken a munkahelyeken szinte kizárólag fizikai területen van lehetőség, ez nem igazán pálya egy felsőfokú, de akár középfokú végzettséggel rendelkezőnek. Több MMK cég honlapját megnéztem, nem találtam olyan álláshirdetést ahol például vezetőt, vagy irodai munkatársat kerestek volna. Remélem, a valóságban sok mozgáskorlátozott dolgozik szellemi munkakörökben!

Majdnem elfelejtettem, Békés megyében láttam egy könyvelőirodát, akik szintén MMK foglalkoztatók, legalábbis a honlapjuk alapján. Ez egy pozitív, üde színfolt, és akár követendő is lehet.

2. Civil szervezetek

Elsősorban a mozgáskorlátozott egyesületekre van rálátásom, ahol országszerte sok hátrányos helyzetű embert foglalkoztatnak, de jellemzően kevés a megüresedett állás. Nem beszélve arról, hogy anyagiakban nem dúskálnak ezek a szervezetek, de azért érdemes próbálkozni, mert új projektek indulhatnak.

3. Saját vállalkozás indítása

Ez az út többek számára járható, viszont az induló tőke nagysága rögtön akadályt jelent. Ebben azért látok potenciált, futok még pár kört ebben a témában, és egy külön írással jelentkezem.

Bár ne felejtsük el az ehhez szükséges kompetenciákat, mint például a vállalkozási ismeretek, kapcsolatok, határozottság, elszántság, kitartás, kreativitás, és még sorolhatnám.

4. Nyílt munkaerőpiac

Nehéz, de nem lehetetlen! Ehhez azonban elengedhetetlen egy nagyon alapos önismeret, vagyis mit akarok csinálni, milyen tudással, képességekkel rendelkezem, mivel lehet motiválni, milyen a személyiségem, és még nagyon sok minden más.

A másik oldalról viszont, meg kell találni azokat a cégeket, akik képesek, hajlandóak hátrányos helyzetű embereket alkalmazni. HR tanácsadóként ezt szeretném elérni, vagyis a munkaerőpiac szereplőit közelebb hozni. Legyen felkészült, alkalmas a leendő munkavállaló, a munkaadó viszont legyen toleráns, befogadó, és egyenlő mércével közelítsen mindenkihez.

Nemrég beszéltem egy sráccal, aki születésétől kezdve vak, egy call-centerben dolgozik, és magyarázza nekem: – Figyelj, nehogy azt hidd, hogy nekünk kevesebbet kell teljesíteni, mint a látóknak! Ugyan az a norma, akár értékesítünk, akár reklamációkat kezelünk, vagy információt adunk. Nincs különbség, ellenben ugyanazt a bért is kapjuk.

A nyílt munkaerőpiacon már nem igaz a megváltozott munkaképesség, mert úgy számolnak például a kerekesszékes emberrel, hogy ő már nem rehabilitáción van, hanem teljes értékű az adott munkakörben. Speciális igények lehetnek, például mozgáskorlátozott mosdó, vagy a munkába járás extra költségei, de erre kompenzációt is kap a vállalat.

5. Egyéb lehetőségek

A napokban csatlakoztam egy FB csoporthoz, ahol mozgáskorlátozottak részére lehet munkalehetőségeket feltölteni. Bár nem lepődtem meg, de 99%-ban multi level marketing (MLM) lehetőségeket találtam. Alapjában nincs ezzel problémám, de közismert, hogy az emberek jelentős része nem alkalmas erre. Hozzáteszem, a környezetemben élők tapasztalatai alapján írom ezt, de várom az ellenvéleményt, hátha van olyan mozgáskorlátozott ember, aki ebből él, ebben sikeres.

Eddig jutottam a munkalehetőség területeinek összegyűjtésében. Kommentekben várom, kinek milyen tapasztalata van a munkalehetőségekkel kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Pixabay

Megosztom