Legalább 20 évvel vagyunk lemaradva a támogatott protézisek területén

labprotezissel-egy-no-ul-a-fuben
Képzeld el, hogy nem használhatsz okos telefont, csak a 20 évvel ezelőttit, ami csak telefonálásra alkalmas. Illetve használhatsz, de akkor jó sok pénzt rá kell fizetned! Ilyen a protézisek világa…

Magyarországon még mindig jóval magasabb az amputációk száma az EU átlagnál, a lábamputációk száma pedig 4.000 körül van, vagyis minden egyes nap 11 ember veszíti el a lábát. Legfőbb ok az érszűkület, ahová a diabéteszes láb is tartozik, melynek aránya 90%. Munkahelyi, közúti baleset okaként körülbelül 7%, a maradék 3% a daganatos, és más betegségek körében található.

Az érszűkületek kezelésével kapcsolatos tényeket nagyon jól összefoglalja a Magyar Narancsban megjelent cikk, ahol tekintélyes szakemberek mondják el véleményüket.

Protézis, a támogatott múzeum!

A láb amputáltak 60-70%-a protetizálása lehetséges, vagyis ennyien kaphatnak különböző típusú protézist. Éves szinten körülbelül 7.000 db protézis ellátásról beszélhetünk (beleértve az új amputáltakat is), melyet részletesen a 14/2007. (III.14) EüM rendelet szabályoz. A 10. melléklete a többi gyógyászati segédeszközzel együtt, részletesen tartalmazza a protézisek társadalombiztosítási támogatását.

Aktivitási, mobilitási szintek

A fenti, 14 éves (!) rendelet szerint, alapvetően a mobilitási szint határozza meg azt, hogy a társadalombiztosítás, milyen protézist támogat. Ráadásul akkor is több gyógyászati segédeszközt változatlanul benne hagytak, ezért szerepel a címben is a legalább 20 éves lemaradás. Nézzük a mobilitási szinteket:

I. aktivitási szint:

Ezek a személyek naponta rendszerint rövid ideig, rövid távot és beltéren mozognak. Az idetartozó személyek nem aktívak, nem járnak dolgozni, nincsenek rendszeres lakóhelytől távoli teendőik. Számukra többnyire egyszerű szerkezetű protézisek készülnek.

II. aktivitási szint:

Akik a lakhelyüket elhagyják és a protézist rövid vagy közepes távolságok megtételére veszik igénybe. A protézisek hordása közben képesek lehetnek akár kisebb akadályok leküzdésére is. A protézis használata naponta több óra is lehet.

III. aktivitási szint:

Ez az aktivitási szint megegyezik egy egészséges ember átlagos aktivitásával. A protézist gyakorlatilag korlátlan ideig és rendszerességgel használják, a legkülönbözőbb körülmények között.

IV. aktivitási szint:

Az átlagembernél aktívabb életet élnek. Jellemzően sportolnak is a protézis segítségével. A protézisbe az átlagon felüli igénybevételnek megfelelően csúcstechnológiát képviselő alkatrészeket építenek be, ezért a legextrémebb igénybevételt is kibírják.

A fenti aktivitási szintek alapján, a láb amputált emberek döntő többsége az alacsony aktivitási szintre kerül besorolásra, míg a magasabb mobilitási szintre elsősorban a fiatal, balesetet szenvedett emberek tartoznak. Mindezek alapján határozták meg a protézisek típusát, fajtáját, amit részletesen megtalálható a sejk.oep oldalán. Elég hosszú felsorolás, de egyáltalán nem mondható modernnek a “fatokos, bőrtokos, szíjas”, stb. protézis fajták.

Itt az idő a támogatott protézisek modernizálására!

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy azoknak az embereknek, akiknek a csonkjuk alkalmas a protetizálásra, azoknak az első, 3 hónapra adott ideiglenes protézis meghatározó jelentőségű. Az első 3-6 hónapban a csonk formálódik (van, akinél ez 1 évig is eltart), és az ideiglenes protézisnek ebben jelentős szerepe van. Ez határozza meg később azt is, hogy a végleges protézisek mennyire lesznek használhatóak. Ebben a cikkben mutattam be a magyar és a német ideiglenes protézist:

szíjas felfüggesztésű Magyarországon használt ideiglenes protézis
szíjas felfüggesztésű Magyarországon használt ideiglenes protézis , fotó: NIOL
német ideiglenes protézis
német ideiglenes protézis légbuborékos védelemmel, fotó: Otto Bock

A képek magukért beszélnek, ezt kell nagyon gyorsan megváltoztatni a gyógyászati segédeszközök listájában.

Lineres megoldású protézisek

A fentiekben már hivatkozott 14/2007. (III.14) EüM rendelet, 10. melléklete szerint csak a magas aktivitású emberek jogosultak lineres protézisre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy főleg a fiatal, balesetet szenvedett emberek kaphatják meg társadalombiztosítási támogatással. Az amputált emberek többségének az un. “L” típusú protézisek járnak. Vagy pedig nyomós indokkal alátámasztva kérelmezniük kell a NEAK-nál a modernebb lineres, esetleg vákuumos protéziseket, de ebben az esetben 20-30-40%-os önrészt kell fizetni.

Műanyag habszivacsos protézis hüvely
“L” sorozatú (támogatott) műanyag habszivacsos protézis hüvely harisnyával.
Liner megoldás a protézishez
Több mint 500 típusú liner egyike, Ny-Európában már csak ilyet használnak.

Az “L” sorozatú protézist több mint egy évig hordtam, ami csúnya sebfertőzést okozott, a részleteket ebben a cikkben írtam meg. A lineres megoldású protézisek lényeges előnye, hogy teljes mértékben rátapad a csonkra, puhasága, vastagsága védi a kisebesedéstől. Egy protézis készítő műszerésztől hallottam:

“Protézisek szempontjából továbbra is megmaradt a szögesdrót Magyarország és Ausztria között. Nyugat-Európában már csak lineres protéziseket használnak még a legalacsonyabb aktivitású emberek esetében is. Én ilyen habszivacsos sz…..t nem vagyok hajlandó csinálni!”

protetikus műszerész

Az egyik közösségi oldal bejegyzésében olvastam egy történetet, miszerint valaki egy gyógyászati segédeszköz kiállításon járt egy nyugati országban, és meglepődve tapasztalta, hogy az a protézis, ami a lábán volt, és amiben már alig tudott járni, azt a kiállítás múzeumában mutatták be, miszerint nagyon régen ilyet használtak!

Olvastam olyat is, hogy valaki, a gyerekei segítségével valamelyik nyugati országban csináltatott protézist, és a műszerészek meglepődve, érdekességként mutogatták mindenkinek a lábáról leszedett muzeális darabot.

Az én protézist készítő műszerészem, de több más szakember is mondta, hogy a “linert nem képes mindenki hordani, elsősorban az érzékeny bőrűeknél lehet probléma”. Lehetséges, hogy így van, viszont azért létezik legalább 500 típus, hogy mindenkinek megtalálják a legalkalmasabbat. A fenti képen bemutatott linert például kimondottan érzékeny bőrű, érszűkületes, diabéteszes embereknek javasolják.

Javaslatok a gyógyászati segédeszközök listájában a protézisek megváltoztatására:

  1. Az ideiglenes protézisek és a lineres megoldásokban kövessük a Nyugat-Európai országokat.
  2. Az elutasítás indoka elsősorban a magasabb költség, viszont ez komplexebb, önmagában nem értékelhető. Ugyanis a modernebb protézisek bevezetésével csökken sebkezelések, műtéti beavatkozások, esetleges további (vissza)amputálások száma, költsége. Nem sorakoznak az emberéknél az évek alatt felhalmozott, használhatatlan protézisek. Az aktív életmód növekszik, ezzel például a szükséges kerekesszék igény is csökken, vele együtt az állandó ülés következményeiből eredő betegségek száma.
  3. A már említett 14/2007. rendelet részletesen kitér a minőségbiztosításra, ennek betartása viszont nem minden esetben működik. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a protézist viselő emberek megkérdezésére, értékelésére, és az ezekre kidolgozott cselekvési tervekre, megoldásokra. Például nekem ez a harmadik protézisem (3,5 év alatt), és még soha nem kérték a véleményemet írásban, kérdőívben.
  4. Nagyon fontos a protézissel foglalkozó szakemberek alap-, és továbbképzése, megbecsülése. Ebben az iparágban is óriási a fejlődés, 3D nyomtatás, mikroprocesszoros megoldások, stb., melyeket az itthoni szakembereknek is követniük szükséges.
  5. Elsősorban nem milliárdok belepumpálása szükséges a rendszerbe, hanem a protézisek használhatóságának növelése, a különböző költségvetési keretek együttes vizsgálata, mint például a rossz protézis okozta gyógyászati beavatkozások, kevesebb kerekesszék, stb.

Ebben a cikkben bemutatott tények, megoldások, javaslatok egy lábszár amputált felhasználó részéről születtek, kérem, ezt így értékelje mindenki. Várjuk minden érintett véleményét, javaslatát, illetve terveink között szerepel, hogy strukturáltan (szavazás, kérdőív) kérdezzük meg az érintetteket. Természetesen szakemberek hozzászólásában is reménykedünk.

Kiemelt kép: illusztráció, Pexels oldalról


Megosztom