Mi lesz a protéziseddel, ha már nincs rá szükséged?

Protézis újrahasznosítás
Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon mi lesz a protézisekkel használat után? Minden hulladék lesz? Mennyire környezettudatos egy protézis gyártása? Vajon van-e rá mód, hogy újra felhasználják? Ugyan nekem nincs tapasztalatom a protézis témában, mégis megpróbáltam ennek egy kicsit utánajárni, hogy máshol milyen lehetőségek vannak.

Világszerte több mint 100 millióan használnak valamilyen végtagprotézist. Ennek oka lehet az, hogy az illetőnek veleszületett végtaghiánya van, balesetet szenvedett vagy betegség következtében amputálták egy vagy több végtagját. Gondoljunk csak bele, akkor mennyi protézisről is beszélünk, pláne, ha van, akinek kb. 6 műlába van a szekrény mélyén…

Ma Magyarországon az eddigi ismereteim alapján nagyjából három kimenetel képzelhető el:

  1. Eladás/továbbadás valakinek, hátha valamely részét fel tudja használni.
  2. Kidobás. Az utóbbi esetében bízom benne, hogy mindenki tudja, hogy ez veszélyes hulladéknak minősül és csak a kijelölt helyeken lehet leadni.
  3. Porosodik a szekrényben, garázsban. Mivel sok esetben még van, amit jónak tart benne a viselője, nincs szíve kidobni, így elrakja, hátha egyszer még jó lesz. Általában ez szokott bekövetkezni és ott sorakoznak a szekrény mélyén.

Újrahasznosítási módok

Eleve újrahasznosított anyagból készült a protézis

Manapság egyre tudatosabbak vagyunk a környezetünkkel kapcsolatban, belátva, hogy a sok műanyag milyen károkat okozott az élővilágban. Ezért megszületett az a gondolat, hogy műanyag vizes palackokból készítsenek protézist, mellyel nem csak a környezetszennyezés csökkenthető, hanem gyártók is pénzt takaríthatnak meg. A De Montfort University Leicester (DMU) egyik kutatója,  Dr Karthikeyan Kandan sikeresen elkészítette az első műanyag palackból készített művégtag-foglalatokat. Jelenleg két változat van, melyet még tesztelnek, de bíznak benne, hogy szélesebb körben is elterjedhet ez a módszer.

Fotó: illusztráció. Leonid Danilov fotója a Pexels oldaláról

Jótékonysági szervezetnek adni – szegényebb országba eljuttatni

Az évek folyamán sokaknál előfordulhat, hogy számtalan protézise volt már, melyek kihordási ideje lejárt, kinőtte vagy túlzottan elhasználódott és nem tudott vele mit kezdeni, így elrakta valahova. Az utóbbi megoldási mód elgondolkodtatta az amerikai Gracie Rosenbergert is. (Grace 17 éves korában egy autóbaleset következtében elvesztette mindkét lábát, így protézissel közlekedik.) Nagyon szerette volna ezt a szokást megváltoztatni, mert hátha másoknak hasznos lehet, különösen azoknak, akik nem tudják ezt megengedni maguknak. 

Férjével megalapították a Standing with Hope szervezetet, aminek egyik fő célja, hogy fejlődő országokba, pl. Ghánába juttassa el rászorulók részére a még használható protéziseket. Együttműködnek a Tennessee állambeli Metro Davidson Megyei Fogdával is, ahol a fogvatartottak önként szétszerelik a használt protéziseket az újrahasznosítás érdekében. Amerikában “Amputee Coalition” nonprofit szervezet is támogatja az újrahasznosítást, gyűjtő helyeket, alapítványokat is felsorakoztatnak.

Fotó illusztráció, ShotPot fotója a Pexels oldaláról

Visszavinni a gyártónak, újra felhasználásra

Érdemes megkérdezni a gyártót, hogy vissza tudják-e venni a feleslegessé vált protézist, mert értékes anyagok vannak benne, melyek újra felhasználhatók, pl. fém részek. Ez még nem kötelességük a gyártócégeknek, így nem mindenhol bevetett szokás, de remélem, idővel ezzel is foglalkoznak majd a döntéshozók.

Legyen műtárgy!

A protézis sokak életét megváltoztatja, de egy idő után le kell cserélni és ott marad a korábbi darab. Az Ausztrál Priscilla Sutton, a “Spare Parts London” kiállítás kurátora, aki maga is protézist használ járáshoz, kitalálta, hogy a felgyülemlett, használt protézis alkatrészekből műalkotást lehetne csinálni.  Számos ország művésze képviseltette magát a rendhagyó kiállításon, melyet a londoni Paralimpia idején rendeztek meg, és melyet azóta máskor is újra bemutattak.

Képek forrása: Rex Features, independent.co.uk

Remélem, a cikk elolvasása után te is elkezded azon törni a fejedet, hogy nálad mi lehet a szekrény mélyén és azzal mit is lehetne kezdeni.

Címlapkép forrása: Pexels – NIOL átszerkesztés

Megosztom