“Munkalehetőség! Mozgáskorlátozott embereknek kifejezetten jó, mert otthonról is lehet csinálni!”

Rehabilitációs ellátás megszűnése - álláskeresés megváltozott munkaképességű emberként - MLM buktatói - niol.hu

Hasonló hirdetések jelennek meg fogyatékkal élő emberek csoportjaiban, hozzátéve, hogy ez nem MLM munka, és nincs belépési díj sincs, ráadásul pár órás, otthonról végezhető munka. Persze!

Nem szerettem volna megírni az “ezredik” cikket ebben a témában, mármint a Multi Level Marketing (MLM) előnyei és hátrányai okoskodásokat, de látom, hogy a megváltozott munkaképességű-, vagy fogyatékkal élő emberek közösségi csoportjaiban még mindig “arat” ez a téma.

Ne legyen félreértés, nem ezzel az üzleti formával van bajom, sőt, már én is voltam tagja ilyen csoportnak, ami ganoderma termékekkel foglalkozik. Beléptem, mert egészségügyi okok miatt szerettem volna kipróbálni, és így olcsóbban megkaptam, és ha már ott voltam, gondoltam, miért ne építhetnék üzletet ebből.

Otthonról végezhető munka mozgáskorlátozott embereknek.

Nagyon jól hangzik, elkezdtem én is, és rögtön jöttek a sikerek, mert a közvetlen családtagjaim vásároltak (hárman), ami tulajdonképpen a mi közös pénzünk volt. Ez valóban otthonról végezhető, csak nem munka, hanem vásárlás pár százalék kedvezménnyel. Gondoltam, rendben, menjünk tovább!

Hogyan veszítsünk el barátokat, ismerősöket pár óra alatt?

Természetesen elkezdtem posztolgatni, ajánlani, ezt még mindig otthonról, teljes sikertelenséggel, sőt azt vettem észre, mintha el kezdtek volna kerülgetni az ismerőseim. Először még csak-csak megnézték, aztán egyre kényelmetlenebbé vált nekik is, hogy vissza kellett utasítaniuk az én “csodás ajánlatomat”.

Nem igazán otthonról végezhető munka ez!

Gondoltam, ha nem megy online, akkor személyesen nagyobb sikerem lesz, de ehhez már ki kellett mozdulni, találkozókat szervezni, megbeszélésekre menni. Na, ezt gyorsan befejeztem, már csak azért is, mert az eü. állapotom nem javult, seblázammal pedig nem igazán hiteles az ajánlásom. Körülbelül itt volt vége a MLM életemnek, és ma már inkább azért vagyok hálás, hogy nem sok emberrel kerültem “üzleti” kapcsolatba.

Mennyit lehet keresni MLM munkával?

Saját tapasztalatom szerint sokat kell vásárolni, és jó pár embert “magad alá építeni”, akik szintén vásárolnak, és akkor még igazából csak néhány százalék kedvezményt tudsz elérni a következő vásárlásaidból.

Megváltozott munkaképességű emberek csoportjaiban mér mindig tarol ez a lehetőség.

Elsősorban azért, mert mindig van 1-2 ember, aki leginkább “kínjában” megpróbálja, és azután ők is hirdetik, és így tovább. Másik eset, ami undorító is, hogy külső emberek is bepróbálkoznak fogyatékossággal élő emberek csoportjaiba, gondolván:

“úgy is otthon vannak, ráérnek, ráadásul nagyon kell nekik a pénz, ezért csatlakozzatok ehhez a “kiváló” lehetőséghez!”

sejtésem

Azért undorító, mert ez már tényleg az emberek kihasználása, hiszen aki kínjában csatlakozik, annak biztosan nem lesz egy fikarcnyi bevétele sem. Ehhez képesség, folyamatos fejlődés, alkalmasság szükséges, annyi kevés, hogy “gyere, és csináljuk”!

Akár még a rehabilitációs ellátásodat is elveszítheted!

A MLM cégek szigorúan számla ellenében fizetnek ki bármit is, ehhez viszont egyéni vállalkozói igazolvány kell, online számlázás, könyvelő fizetése, stb. Ezeket a költségeket nem biztos, hogy fedezik a bevételeid, de akkor jön a gondolat, hogy csináljuk meg “okosban”, vagyis azon gondolkodsz, hogy majd számlát kérsz egy ismerősödtől. Ne tedd! Ma már a vállalkozások számlázási rendszere közvetlenül a NAV-hoz van becsatlakoztatva online, tehát a kiállított számlákat perceken belül látják.

Tehát ez a “számla kérés” nem csak becsületbeli ügy, hanem könnyen elvehetik a rehabilitációs ellátásodat is, melyre egy kiváló szakember hívta fel a figyelmemet, miszerint a

2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról * 10§-a egyértelműen szabályozza, mikor kell megszüntetni a rehabilitációs ellátást!

Tehát azon felül, hogy “fekete munkáért” megbüntetnek, még úgy is dönthetnek, hogy ez “rendszeres pénzellátás”, és ez indokolhatja az ellátás megszüntetését. Nagyon fontos, hogy ezzel tisztában légy!

MLM az nem alkalmazotti jogviszony!

Sokan esnek ebbe a tévedésbe, hiszen itt is munkát hirdetnek. Ezen cégek többsége külföldi székhelyű, az ottani vezetők lehet, hogy alkalmazottak is. Itthon általában csak néhány fő adminisztrátor, raktáros lehet, de sokszor még ezt is külföldről intézik. Tehát itt vállalkozó vagy, és nincs szó rendszeres jövedelemről, nem beszélve a bejelentett munkahelyről.

Akkor nem lehetek sikeres MLM területen?

Dehogynem! Biztosan vannak, akiknek ebből tisztességes bevételük van, én is ismerek néhány ilyen embert. Az viszont biztos, hogy ezt megélhetési probléma kényszeréből nem lehet csinálni. A személyes kompetenciákon kívül nagyon sok tudás szükséges: hálózatépítés, tárgyalástechnika, termékismeret, stb., stb.

Nem mondjuk, hogy kerüljétek a MLM üzleti tevékenységet. Azokra gondolok, akik becsületesen, a törvények betartásával működnek, és még a termékeik is azt adják, amit ígérnek. Sokkal inkább arra hívtuk fel a figyelmet, hogy csak becsületesen szabad csinálni, mert még az a kis rehabilitációs járadékod is ugorhat, illetve ide is szükséges tudás, képesség, ráadásul azok folyamatos fejlesztése lehet a siker alapja.

Nagyon szívesen veszünk olyan leveleket, akik megcáfolnak ebben, más tapasztalatuk van, írjátok meg nekünk.

Borítókép: illusztráció, Pixabay

Megosztom