Neked Is Osztottak Lapot

Neked is Osztottak Lapot-szerencsekártya egy férfi kezében - niolmagazin.hu

Azt mondják ránk, hogy fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott, vak, siket ember, de sok embernek fogalma sincs arról kik vagyunk mi igazából. Pár éve még én sem tudtam. Neked Is Osztottak Lapot!

A pár évvel ezelőtti “lábcserémig” én sem tudtam sokat a mozgáskorlátozottságról, bár mindig voltak a látókörömben kerekesszékben közlekedő emberek, láttam az utcán közlekedni vak, siket fiatalokat. Ismertem statisztikákat, néhány kutatási eredményt, de például HR vezetői, később tanácsadói munkámhoz ezeket az adatokat soha nem használtam. Azt gondoltam, hogy ezek az emberek intézetben élnek, vagy a családjuk védelme alatt otthon vannak, többségében szegény emberek, akikről a társadalomnak gondoskodniuk kell. Hallottam róla, hogy különböző védett munkahelyeken dolgoznak, nem nagy hatékonysággal, de legalább van munkahelyük. Láttam álláshirdetéseket, ahol megváltozott munkaképességű embereket keresnek takarítónak, konyhai kisegítőnek, udvari munkásnak, mert valahol az van az emberek tudatában, hogy erre képesek.

Amikor mozgássérült ember lettem, akkor láttam, mekkorát tévedtem.

Azt előtte is tudtam, hogy nem számít a kerekesszék, a mankó, a fehér bot, vagy akár a kézzel mutogatás, ők ugyanolyan emberek, mint bárki más, de bevallom, voltak előítéleteim. Ezután kezdett felnyílni a szemem, és szinte döbbentem láttam:

  • Az első ilyen döbbenet, amikor megismertem egy jogászt, aki vak ember. Addig el sem tudtam képzelni, hiszen a vak emberekről azt képzeljük, hogy telefonközpontosok, call – centeresek. Ő pedig teljes értékű szakmai munkát képes végezni a jogi területeken.
  • Kerekesszékben ülő, beszédét nehezen érthető embereket, de amikor olvastam az írásaikat, akkor majdnem én fordultam ki a kerekesszékemből. Érdekes, okos, világos, jól strukturált szövegek, szakmai írások, érzelmek tökéletes átadása. Döbbenet.
  • Bottal is nehezen járó emberek, akik minden egyes lépésért megküzdenek, de amikor leülnek dolgozni, akkor a legmagasabb szakmai szintet képviselik. Személyiségül barátságos, jóindulatú, humoros, motiváló és még sorolhatnám, jó velük egy társaságban lenni, dolgozni.
  • Láttam, akik szinte állandó fájdalomban élnek, de napközben összeszedik magukat, nem panaszkodnak, dolgoznak, és élik az életüket.
  • Ismerek szülőket, akik gyerekeket nevelnek, boldog családi életet élnek úgy, hogy mindketten csak kerekesszékkel tudnak közlekedni.
  • Megismertem olyan fogyatékossággal élő embereket, akik szakmailag teljesen felkészültek informatika, gazdasági, műszaki, logisztikai (még sorolhatnám) területeken. Simán alkalmaztam volna őket, amikor a versenyszférában voltam HR vezető.

Nagyon hosszú lenne ez a lista, ha minden “döbbenetemet” felsorolnám, viszont abban biztos vagyok, hogy ha sokan megismernék őket, hasonló lenne a felismerésük:

“Bár szükséges egy kis ésszerű kiigazítás, de ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más!”

potib
Neked Is Osztottak Lapot! niolmagazin.hu

Ezek a gondolatok vezéreltek minket, amikor létrehoztuk a Neked Is Osztottak Lapot – niolmagazin.hu oldalt, ahol be tudjuk mutatni magunkat, a képességeinket, életmódunkat a munkára, családra, kapcsolatokra ugyanúgy, mint az emberek többsége. Az emberek bemutatása pontosan ezt a célt szolgálja.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre

Az önállóság, függetlenség egyik meghatározó eleme, hogy hangot tudjunk adni a véleményünknek, legyen egy kétirányú kommunikáció, és alulról felfelé is legyen információáramlás. Folyamatosan kérdezünk minden olvasót, legtöbbször egy egyszerű szavazással, olyan kérdésekkel, ami tényleg a mi életünkről szól. Az első ilyen szavazás egy átfogó érdeklődés, ami minket is orientál abban, mivel foglalkozzunk ebben a magazin jellegű blogban.

SZAVAZÁS

Kérjük, jelöld meg azt a területet, ami mostanában a leginkább foglalkoztat, érdekel, fontos számodra. Az egyértelmű preferencia érdekében csak egyet tudsz bejelölni. Tudjuk, többet is szeretnél, de most a fő irányt határozzuk meg.

Mostanában mi az, ami leginkább foglalkoztat, érdekel?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Köszönjük szépen a szavazatodat!

Az eredményről először a hírlevelünkben adunk tájékoztatást, ahová itt is fel tudsz iratkozni.

Borítókép: illusztráció, Pixabay – NIOL átszerkesztés

Megosztom