Online társkeresés – Próbáltad már?

fogyatekossaggal-elo-online-tarskereso-niol.hu
Mindenkinek szüksége van egy társra, akivel megoszthatja az életét, valljuk be, mozgáskorlátozottként, fogyatékossággal élőként nem mindig olyan egyszerű megtalálni ezt a társat.  Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak az online társkereső oldalak, ahol áthidalhatók az akadályok, akár földrajzi akár társadalmi. Gondoljunk csak bele, vannak, akik az online térben sokkal nyitottabbak, magabiztosabbak, mint a való életben. Már kialakultak olyan társkereső oldalak is, melyek egy-egy célcsoportnak szólnak, így már fogyatékkal élőknek szóló platformok is léteznek.

Ezzel kapcsolatban olvastam egy cikket a jetz.de oldalon, amiben a fogyatékossággal élők online társkeresésével foglalkoztak. Németország egyik legnagyobb fogyatékossággal élőknek szóló társereső portálja, a Handicap Love kapcsán interjút készítettek három mozgáskorlátozott személlyel. A cikkben kitérnek arra, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak ezen a téren, használják-e ezt a portált, bevált-e nekik? Tapasztalataik szerint hol „egyszerűbb” a társkeresés egy hagyományos társkereső oldalon vagy a kifejezetten fogyatékkal élőknek szólókon?

Vélemények a fogyatékossággal élőknek szóló online társkereső portálokról

Dominik, 33 éves fiatalember, aki gerincvelő betegség miatt került kerekesszékbe.

Az a tapasztalta más társkereső oldalak kapcsán, hogy ott nagyon sokan előítéletesek voltak a fogyatékosságával kapcsolatban. Kipróbálta a Hadicap Love portált, de nem vált be. Szerinte meg kéne ezeket szüntetni – máshol előítéletek, itt a Hadicap Love-on meg csak Istenről meg a világról beszélgettek… Véleménye szerint az ilyen oldalak is elkülönítenek, azt sugallva, hogy egymás közt akarnak maradni (mint fogyatékkal élő csoport). Szerinte „meg kell szüntetni a fogyatékkal élők platformjait”.

Darleen, 24 éves nő, akinek amputálva vannak a lábai és protézist használ

A hagyományos társkeresőkön sosem szokta előre leírni, hogy mozgáskorlátozott, csak chatben, ezután sokan nem válaszolnak vissza. Ő ezt nem bánja, hiszen ő sem akarna olyannal lenni, akit zavar a fogyatékossága. A Hadicap Love-ot csak megnézte, de egyáltalán nem érezte szükségét, hogy ott keressen társat magának. Bár azt elismeri, hogy vannak olyan fogyatékossággal élők, akik tartanak a hagyományos platformokon történő az elutasításoktól, a kellemetlen megjegyzésektől, kommentektől és nekik épphogy jó egy ilyen portál, mint a Handicap Love. Ugyanakkor ez a befogadás tekintetében éppenséggel akadályt jelent.

Darleen elmesélte, hogy néhány negatív reakció ellenére azt tapasztalja, hogy “az online társkeresőkön sokkal nyitottabbak voltak fogyatékosságom iránt, mint a „való” életben”.  Itt a fotókon nem látszik a protézise, nem az alapján ítélik meg, mint a való életben, ahol azonnal azt veszik észre és beskatulyázzák, anélkül, hogy közelebbről megismerték volna.

Casper, 35 éves fiatalember, akinek a jobb lába deformált

Tartva a hagyományos társkereső oldalaktól csak egyet próbált ki, ahol vegyes tapasztalatokat szerzett. Volt jó és rossz tapasztalata is, volt akinél elfogadást érzett, hogy őt nem zavarja a fogyatékossága, amiről időközben kiderült, hogy mégis. A fogyatékossága iránti elfogadás reményében regisztrált a Handicap Love társkeresőre. Szerinte maga az a tudat, hogy mindkét fél fogyatékkal él, máris közelebb hozza őket. Nagyon bevált neki ez a portál, mert itt talált magának egy társat, akivel egy évig voltak együtt; ennek sajnos vége, de azóta ismét rátalált a szerelem, szintén ennek a portálnak köszönhetően.

Véleménye szerint a Handicap Love jellegű oldalak nem akadályozzák a befogadást. A való életben vele mindig előítéletesek voltak az emberek, miközben az online térben előítélet nélkül beszélnek és emellett a fogyatékosságukat is nyíltan megbeszélik. Azonban van egy fenntartása, amit nagyon veszélyesnek is tart… vannak olyan személyek, akik itt tombolják ki magukat. Ők nem fogyatékossággal élnek, de valamiért arra vannak ráállva, hogy kifejezetten fogyatékossággal élőket keressenek. Pedig „elvileg ezek a platformok a fogyatékossággal élő emberek számára teszik könnyebbé az ismerkedést”.

Összefoglalva

Láttunk pro és kontra érveket, míg az egyik oldalról jó, ha vannak olyan társkereső oldalak, amik kifejezetten fogyatékossággal élőknek szólnak, mert valaki itt érzi jobban magát, biztonságosabbnak, elfogadóbb a közösség, nincs előítélet, stb. Ugyanakkor a másik oldalról megközelítve pedig azt látni, hogy ugyanúgy elkülönít a többségi társadalomtól és egy elzárt közösséget alakít ki, így nem minden esetben valósulna meg a befogadás. Minden attól függ, hogy kinek mire van szüksége, számára mi a komfortos, hol érzi jobban, felszabadultabbnak magát, ha ilyen jellegű oldalon keres, vagy a hagyományoson.

Cikk forrás: jetz.de

Címlakpék forrása: Unsplash

Megosztom