Protézis mesék – nincs tovább, jöhet a lábcsere

Protézis mesék niolmagazin.hu
10 év folyamatos kínlódás után, rendszeres seblázzal, szepszissel, eljön az az idő, amikor azt mondod, nincs tovább, jöhet a protézis.

Mikor azt mondja, sőt kéri az ember az orvosától, hogy jöhet a lábamputáció, mert járni akarok, akkor már, túl vagyunk pár műtéten, lábadozáson, visszaesésen, és még sorolhatnám. A történetem nem egyedi, cukorbetegség, egy kis (nem megfelelően kezelt) cipőfeltöréses seb a lábujjon, és onnan már nincs megállás. Legalábbis nálam így volt. Évek estek ki, nem tudtam dolgozni, hónapokat kellett pihentetnem a lábam, vagy mert éppen gyógyult, vagy éppen újrakezdődött az egész. Amikor már a bokámból is csövek álltak ki, amikor olyan erős antibiotikumokat kaptam, hogy a patikus azt mondta, hogy

“nem adok ki három ilyen erős antibiotikumot, mert ez biztosan tévedés, menjen vissza az orvoshoz, mert egyszerre ennyit és ilyen kemény gyógyszert senki sem szedhet”

egy patikus

De igen, hónapokig kellett szednem ezeket a “lórúgás” gyógyszereket, és mégis jött a szepszis, láz, legyengülés, és akkor elkezdtem nézegetni a protézis prospektusokat. Természetesen azokat, ahol az emberek sétálnak, futnak, hegyet másznak, vagy akár a tengerben úsznak a protézisükkel.

2017 – Rehabilitáció a műtét után, az álom protézis előtt

Minden jól alakult, szinte a nagykönyv szerint gyógyult a sebem, varratszedés, csonkápolás, formázás, gyógytorna, hozzáértő orvosok, csodálatos környezet, és akkor gondoltam, jöhet a protézis, ideje felállni a kerekesszékből.

Protézis álmok

Bújtam az internetet, vártam a protézist, bár tudtam, hogy először egy ideiglenes lesz, ami majd segít a csont formázásában, ami még sokat változik a műtét utáni 6-12 hónapban.

Bár az előttem lévő embereken láttam, hogy milyen az ideiglenes protézis, de úgy gondoltam, hogy megbeszélem a műszerésszel, hogy én milyet szeretnék. Konkrétan a jobbra lévő képen láthatóra gondoltam.

Ideiglenes protézis az Otto Bock-tól, de ilyen van az Ossur cégnek is. Ezt használják Nyugat-Európában.
Ideiglenes, első protézis légpárnákkal. Fotó: Otto Bock

Protézis a valóságban

Az álom helyett ez lett… Bőrszíjas, harisnyás, kényelmetlen, össze-vissza szorító. Nem, nincs tévedés, ez nem egy II. Világháború utáni kép! Ez 2017-ben volt, de úgy tudom, hogy még 2021-ben is ez van. Elkeserítő!

Fotó: NIOL

Miért fontos az ideiglenes protézis?

Bármi is volt a lábamputáció oka, legtöbb esetben érszűkület (80%), de sajnos a baleseti okok (17%) is magas, az első hónapok nagyon fontosak a csonk gyógyulása, és formázása szempontjából. Az első hónapban a csonk fáslizása történik, és ha nem sebes, akkor jöhet az ideiglenes protézis. A járástávolságot folyamatosan növelni kell, de sebesedés esetén nem szabad tovább használni, pihentetés, majd kezdeni újra.

Sajnos nekem már az első héten megjelentek a kisebb hólyagok, mert a hüvely (amit a csonkra kell ráhúzni) folyamatosan mozgott, hol bő volt, hol szűk. Ugyan harisnyával lehetett korrigálni, de el lehet képzelni egy pamut harisnyát, ami közvetlenül a bőrrel érintkezik, és állandóan dörzsöli. Nekem elkezdődött az újabb sebes időszak, csak most már nem a talpamon (mert az már nem is volt), hanem a csonkomon. Amikor ezt szakembereknek mondtam, akkor az volt a válasz:

“Nem baj, majd hozzászokom, ezek a protézisek ilyenek, gyakoroljak csak!”

meg nem nevezettek

Gyakoroltam szorgalmasan, hazajöttem, itthon folytattam, de már nem csak sebeim voltak, minden egyes lépés egy fájdalom volt még a mankóval is. Letelt a 3 hónap, nagyon vártam, hogy egy szuper protézist kapjak. Hogyan állunk a finanszírozással?

Protézis finanszírozása: önrész 5.000 Ft, közfinanszírozás: 230.000 Ft

Tehát, az állami egészségbiztosítással elköltöttünk 235.000 Ft-ot, melynek eredménye sebes, fájdalmas csonk.

Protézis 1 évre, amit 10 évnek éreztem

Megkaptam a következő protézist, ami pontosan ugyanolyan volt, mint az előző, csak már nem volt rajta bőrszíj. Természetesen ez is nyomta a lábam, látszik a képen, hogy toldozták, foltozták, puhították, de a sebesedés továbbterjedt. Az alján szorított, gyakorlatilag a nyirokkeringésemet megakadályozta, ami rendkívül csúnyán nézett ki. Azt a fotót inkább meg sem mutatom. Ment az egymásra mutogatás az orvosok, műszerész között, de a protézis maradt, és persze a fájdalom is.

Protézis hüvely+harisnya 2018-ban. Fotó: NIOL

Miért nem lehet olyan protézisem, mint amilyen a prospektusokban van?

Határozottan kértem a lineres megoldást, de mindig azt mondták, hogy a cukorbetegségem miatt nem lehet. Pedig nem érszűkületem volt, hanem baktérium okozta a lábam vesztét, de akkor sem engedték, sőt az érzékeny bőrömet is behozták indoknak. Ez nem volt igaz, mutatom az egyik legnagyobb protézist forgalmazó cég honlapját, ahol az olvasható, hogy “érzékeny bőr és érproblémákra ajánlják.

Ennek a továbbra sem használható protézisnek az ára: 370.000 Ft közfinanszírozásból, ami azt jelenti, hogy az állam elköltött 600.000 Ft-ot a két protézisre + a sebek kezelése alaphangon 500.000 Ft volt, és ki kellett váltanom a kerekesszéket, amit szintén az állam finanszírozott 600.000 Ft értékben. Tehát:

Közfinanszírozás összesen: 1.700.000 Ft

Eredmény: kerekesszékben ülés, nem tudtam rendesen dolgozni, állandó fájdalom.

Hirtelen minden gondom megszűnt, megtaláltam a megfelelő linert, és protézist

A lábcsonkom nem gyógyult, ott volt a hatalmas, egybefüggő sebem, a műszerész széttárta a karját, nem tud nekem protézist csinálni. A sebész főorvos, bőrgyógyász nem tudta meggyógyítani, mert nem volt megfelelő ez a köznyelvben SZTK-ásnak hívott protézis.

Ráadásul lejárt az 1 év kihordási idő, és a protézist gyártó cég vezetője hívott, hogy akkor csinálnának egy újat. Mentem, megint tanácstalanság, karok széttárása, de valakinek eszébe jutott, hogy éppen itt van az Otto Bock egyik tanácsadója, hátha tud valamilyen megoldás. Legszívesebben kiírnám a nevét, mert hálás lehetek neki, viszont nincs rá felhatalmazásom. Ő mondta, hogy látott már ilyen sebes csonkot, vagyis ennyire csúnyát nem, de hasonló kisebbet igen. Majd rögtön mondta is a megoldást, a liner pontos típusát, és vákuumos protézist javasolt. Azon nyomban megkérték a NEAK engedélyt, ami 30 napon belül megjött. Egy hét alatt elkészült a harmadik, immáron lineres, vákuumos protézisem. Felpróbáltam, és minden fájdalmam megszűnt!

Egy hét alatt látványosan megszűnt a nyirok keringés akadályozása miatti “karfiolos” szörnyűség, három hét alatt pedig az összes sebem meggyógyult.

Készítettek előtte-utána fotókat, és engedélyt kértek, hogy ezt orvosi konferenciákon bemutassák!

Utólag kérdeztük a tanácsadó szakértő srácot, hogy tényleg biztos volt abban, hogy meggyógyul a csonkom?

“Nem gondoltam volna csak reméltem. Régen vagyok a pályán, de ekkora, egybefüggő sebet még nem láttam. Viszont reménykedtem abban, hogy a vákuumos protézis+liner rendbe teszi a keringést, egyenletesen ossza el a nyomást a csonkon.”

a meg nem nevezett tanácsadó

Ez már másfél éve történt, lekopogom, azóta rendben van a lábam, napi 4-5 km-t megyek, reggeltől lefekvésig rajtam van, kis túlzással úgy használom, mint egy cipőt, teljesen összenőttünk. És akkor itt is nézzük meg a finanszírozási kalkulációt:

A protézis ára 2.000.000 Ft volt, melyből 70% az egészségbiztosítás finanszírozott, 600.000 Ft volt az önrész. Ennek a kihordási ideje 3 év.

Eredmény: rendesen tudok dolgozni, adókból, bérem járulékaiból minden évben annyit fizetek be, ami fedezi a protézis állami finanszírozását. Nincs a sebkezelés orvosi költsége, és nincs kerekesszék. A lelki előny pedig megfizethetetlen.

Így lettem én is másképp egyforma.

Nagyon sokan végigmegyünk ezen a folyamaton, sajnos sokan benne is maradnak, számtalan ember kerekesszékben, többeknek további amputálás a sorsa. Természetesen nem lehet leegyszerűsíteni és csak a protézis minőségével magyarázni ezeket a gondokat. Különbözőek az egészségügyi állapotok, az aktivitás, testsúly, az akarat, és persze az anyagi lehetőség. Viszont az, hogy mindenki megkapja a legszínvonalasabb alapellátást, az nem lehet anyagi kérdés!

Kiemelt kép: NIOL – a hordhatatlan 2. protézisom

Megosztom