Rehabilitáció fontossága a láb amputált embereknek

Rehabilitáció fontossága-niolmagazin.hu

A rehabilitáció minősége döntő fontosságú a későbbi protetizálás szempontjából, hogyan lehet visszanyerni a járóképességet.

Lábszár amputált, három éve protézist viselő emberként írom meg a tapasztalataimat, kiegészítve az ebben a témában megjelent szakirodalommal, például az Otto Bock honlapján leírtakkal. Előző cikkben írtam a rehabilitációs központok fontosságáról, vagyis több olyan centrumot kellene létrehozni, mint az OORI. Természetesen az ország több, nagyobb kórházában történik rehabilitáció, példaként itt lehet olvasni a Keszthelyi Kórház rehabilitációs tájékoztatóját. Mindenkinek érdemes tájékozódni még a műtét előtt, hogy lakóhelye közelében hol lehet igénybe venni amputálás utáni rehabilitációt.

Műtét előtt.

Bár vannak csoportok, mint például a diabéteszesek, érszűkületesek, de mindenki más-más úton jut el az amputálásig. Vannak, akiknél ez életmentő műtét, vagy az érszűkülettel kapcsolatos műtét során derül ki, hogy nincs mit tenni, amputálni kell. Diabéteszeknél ez egy hosszabb folyamat, hiszen a sebek gyógyíthatatlansága, fertőzése vezet az amputációhoz, amely lehet több éves folyamat, mint nálam, de ismerek olyat, aki a seb kialakulásától számított 3 héten belül vesztette el a lábát. A baleseti traumás esetek egy külön kategória, sajnos számtalan eset van, amikor nem lehet felkészülni a láb elvesztésére, bár ez mindenképpen tragédia.

Akarni kell újra lábra állni!

Igen, tudom, könnyű ezt mondani, főleg azoknál, akik még a gyász időszakában vannak, mert sokszor egy láb elvesztését is meg kell gyászolni. Több ilyen emberrel találkoztam, idős férfiakkal, akik biztosan megéltek már néhány tragédiát az életükben, de a lábuk miatt ott sírdogáltak, teljesen el voltak kenődve. Talán könnyebb helyzetben van az, aki szerető családban él, ők átsegíthetik a bajon.

Nem szokták hangsúlyozni, de a betegtársak, szobatársak is sok erőt, bátorítást adhatnak. Fontos azonban, hogy minden eset más, ami működik az egyiknél, az nem biztos, hogy a másik embernél is járható út lesz, és így gyakori lehet a félreértés.

Fontos szerepük van a rehabilitáción dolgozó szakembereknek, orvosoknak, pszichológusoknak, gyógytornászoknak, nővéreknek. Nem egy esetet láttam, amikor döntő szerepük volt már abban is, hogy reményt adjanak, visszaforgatták az embereket a letargiából.

Rehabilitációban résztvevő szakemberek

 A rehabilitációs folyamatban egy tapasztalt rehabilitációs csapat (orvos, ortopédiai műszerész, gyógytornász, nővér/ápoló, fizikoterápiás asszisztens, masszőr, szociális munkás, pszichológus) vesz részt. Fontos kiemelni, hogy csapatban, mert bár külön-külön is megvannak a feladataik, de egymásra is kell támaszkodniuk, konzultálniuk. Csak együtt lehetnek eredményesek, hiszen ha például a pszichológus nem tud kivinni a gyász időszakából, akkor hiába jön a gyógytornász vidáman a feladataival, azt nem tudja megcsináltatni (és még rengeteg ilyen egymásra épülő szakmai kapcsolat létezik). Azt tudom tanácsolni, hogy minél előbb ismerd meg őket, a feladataikat, és úgymond “épülj be a csapatba”, mert a közreműködésed alapjaiban határozza meg a rehabilitáció sikerességét.

Rehabilitáció folyamata.

Műtét után.

Természetesen esete válogatja, de a csonk ilyenkor nagyon duzzadt, ödémás, amit kompresszió segítségével csökkenteni kell. Fontos továbbá a pozicionálás, a többszöri helyzetváltoztatás a felfekvések elkerülése miatt. A nőverek pontosan elmagyaráznak mindent, például, hogy a csonk sohase lógjon, ne lazuljon a kompressziós kötés, stb.

Kompressziós terápia, fáslizás.

A kompressziós terápia célja, hogy enyhítse az ödémát, és előkészítse a csonkot az első protézis viselésére. A kompressziós terápiától várhatjuk, hogy jelentősen csökken a duzzanat, csillapodik a fájdalom, és mivel a csonk állandó nyomás alá kerül, felkészül a protézistok viselésére.

Bár léteznek különböző kompressziós harisnyák, de ebben az időszakban a fáslizás a leghasznosabb, hiszen egyenletes nyomást biztosít a csonknak. Amennyiben van rá mód, akkor tanuld meg magadon a fáslizást (ez később is jól jöhet), de a rehabilitáció alatt általában a gyógytornászok végzik, és határozzák meg a kompresszió mértékét. Figyelj oda az esetleges fásli lazulására, ne tölts el úgy órákat, esetleg éjszakákat, hogy meglazult fásliban vagy, mert akkor nem haladsz az ödéma elmulasztásával, a csonk formázásával. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy nem lesz jól protetizálható a csonkod, vagyis a protézis viselésével lesznek gondok, vagyis nem tudsz majd lábra állni. A fáslit éjjel-nappal hordani kell, ameddig a formázás be nem fejeződik.

Ügyelni kell a fásli megfelelő tisztántartása is. Tekintve, hogy a fásli az izzadságot is magába szívja, ajánlott a fáslit naponta enyhe finom mosószeres vagy szappanos vízben kimosni. A fáslit tekerje bele egy törülközőbe, amely a víz nagy részét felszívja, majd ezt követően terítse ki száradni vízszintes helyzetben. Ne lógassa a fáslit szárítás közben, mert így elveszítheti rugalmasságát.

Gyógytornászok szerepe.

Általában hajlamosak vagyunk a gyógytornászok szerepét bagatellizálni, pedig az egyik legfontosabb tevékenységük nekik van a rehabilitáció során. Már az első nap ott vannak az ágyadnál, ők fásliznak, és az állapotodtól függően már olyan gyakorlatokat végeztetnek, amit az ágyban is lehet csinálni. Ott vannak, amikor már fel tudsz ülni, kiszállsz az ágyból, mankózol, és végig az első protézisig, a járás gyakorlásáig. Különböző erősítő gyakorlatokat kell végezned, amit vegyél komolyan, hiszen a lábad megmaradt részét erősíteni kell ahhoz, hogy képes legyél a protézist hordani., ami nem kis feladat, hiszen még egy lábszár protézis is 2 – 2,5 kg, amit majd később állandóan cipelned kell. Az erősítésre kidolgozott feladatok vannak, sőt még “házi feladatokat” is adnak, amit érdemes csinálni, hogy megerősödj, és ha másért nem, akkor azért, mert úgyis ráérsz, és ettől csak gyorsabban telik az unalmas kórházi idő.

A mozgás fontossága.

Ahogyan azt az orvosok, gyógytornászok engedik, úgy mozogj, és lehetőleg minél többet. Én például az erősítő feladatokon túl rengeteget kerekesszékeztem. Sokszor mentem a szabadba is, ha megteheted, akkor ezt ne hagyd ki. Ha más betegséged nem akadályoz ebben, akkor szorgalmasnak kell lenned, mert ez kulcsfontosságú a felépülésedben.

Pszichológus, de ne csak akkor, ha baj van.

Sokan a rehabilitáció alatt találkoznak először pszichológus szakemberrel, nagyon sokat segítenek abban, hogy ne csak testedet, de a lelkedet is felkészítsd a “másik életre”. Nekem hetente volt egy órám iylen beszélgetésekre, de mindig jóleső érzéssel jöttem el tőle.

Szociális munkás

Elsősorban az ellátások-, és egyéb közügy intézésben tud segíteni, főleg azoknak, akik teljesen újak, eddig nem kaptak semmilyen ellátást. Mivel mindent kérvényezni kell – fogyatékossági támogatás, rehabilitációs-, rokkantsági ellátást, parkolókártyát, és sok minden mást – ezért fontos a szerepe abban, hogyan, hol kell ezeket igényelni.

A következő a protézist készítő műszerész, de a lábpótlásról egy következő cikkben írok részletesen, illetve ebben, és ebben a cikkekben is foglalkoztunk velük.

Ez a cikk azoknak szólt, akik a műtét előtt állnak, illetve az ő családtagjaiknak, elsősorban azért, mert van élet az amputáció után is, de csak akkor, ha okosan csináljuk. És szól minden amputált embernek, mert valamilyen szintű rehabilitációra mindenkinek szüksége van, ha más nem, akkor a rendszeres mozgásra.

Borítókép: illusztráció, pixabay

Megosztom