Sclerosis Multiplex SM – vitaminok, táplálékkiegészítők, amiket használok

Sclerosis Multiplex SM vitaminok amiket használok

Mikor bekövetkezett Sclerosis Multiplex betegségem, azt hogy gyógyíthatatlan azt tudomásul vettem, viszont reménykedtem, hogy egyszer hátha, mégis.

Célul tűztem ki magamnak,  hogy megtegyek mindent az állapotom romlásának elkerülése érdekében (az itt leírtak miatt is). Így jutottam el a vitaminokhoz és más kiegészítőkhöz, amikről sokan állították, hogy javított az állapotunkon. Azóta “emberkísérletet” folytatok magamon, amit hasznosnak tartok azt kipróbálom, ami bevált megtartom, a többit nem erőltetem.

A kísérletem alatt többször is okoztam bajt magamnak  (neuropátia, máj fájdalom), ezért gondoltam, hogy megosztom tapasztalataimat. Persze minden szervezet különböző, és nem is terápiának szánom ezeket, de hátha van olyan olvasó, aki felfigyel valamilyen hasznos információra, vagy akár megosztja a saját tapasztalatait.

Természetesen ezek a vitaminok, ásványi anyagok nem helyettesítik a gyógykezelést!

A Sclerosis Multiplex betegség egyik jellegzetes tulajdonsága a nehezebb a vitaminfelszívódás, ezért ezt pótolni kell. Saját tapasztalatom alapján biztosan állítom, ha nem szedném a vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor most rosszabb állapotban lennék.

Bevált vitaminok

B9, B12 vitamin

Az idegrendszer egészséges működtetéséhez sok B-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Nekem a  myelin gyártásához kell, amely szigeteli az idegeket, mivel a SM problémánál támadás éri és károsodik.

A-vitamin

Sok SM betegséggel szenvedőnél tapasztalható makuladegeneráció vagy egyéb retinát érintő probléma. Az én betegségem látóideg gyulladással kezdődött. Az A vitamin javítja a szem erősségét, és az immunsejtek működésében is szerepet játszik, csökkenti azok hiperaktivitását és segít a szervezeted immunitását újrakonfigurálni, hogy visszatérjen a normális, egészséges állapotába. A csontok erősségében is van szerepe, valamint a rugalmasságában, szebbek és fiatalabbak is leszünk tőle.

C-vitamin

Jól ismert a C-vitamin szervezetre gyakorolt hatása, ebből az alapvető az immunsejtek egészséges működését, a bőr és az íny egészségét emelem ki. Vírusok leküzdéséhez, esetleg megfázás, nátha esetén többet használok.

D + K 2 – vitamin

A Sclerosis Multiplex kiváltó okai között a földrajzi elhelyezkedés is szerepet játszik. Ritkábban fordul elő azokon a területeken, ahol magas a napsütéses órák száma. Éppen ezért szükséges a D-vitamin pótlása nálunk is. Extrém mennyiséget javasolnak, de én attól nem éreztem jól magam, maradtam a 4000 egységnél naponta, olaj formában K 2-vitaminnal együtt, mert az segíti a felszívódást. Ezt az adagot vírus esetén 10000 egységre emelem fel. Ugyanakkor van, aki napi 50-80 ezer egységet is bevesz, persze csak 1-2 napig, hogy kapjon egy kis D vitamin löketet a szervezete. Emellett, ha van lehetőség, akkor a napozás is jót tesz, természetesen nem a tűző napon.

K-vitamin

A bélben található jó baktériumok alakítják más formává, így képesek csökkenteni a magas vérnyomást, a meszesedést az érrendszerben és a szívbillentyűkön. Fontos szerepe van a myelin gyártásnál is.

Táplálékkiegészítők, ásványi anyagok

Magnézium

Az izmaim sokszor görcsöltek, ez ellen nagyon jó a magnézium, és ha este vesszük be az alvásban is segít, stresszmentesítő hatása révén.

Kalcium

Minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Csak időszakosan használom, próbálom az étkezésből pótolni.

CBD olaj

Nagyon sok betegségre ajánlják. Nekem elmulasztotta a neurópátiás fájdalmamat, jobban alszom, lazítja az izmaimat, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatást éreztem.

Kurkuma

Az ízületeknek segít, gyulladáscsökkentő. Szintén sok betegségre ajánlott.

Halolaj

Számos egészségügyi problémán segít ez ez az omega 3 forrás. Például megtöbbszörözi az immunrendszer erejét.

YAM gyökér

Többek között gyulladáscsökentő hatású és ellazítja az izmokat. Görcsoldó és gyenge hormonális hatással is rendelkezik. Csökkenti a triglicerid-, illetve növeli a HDL koleszterinszintet.

Forrás: Pexels

Kollagén

Mivel összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, és az inakat, ezért a testünk ragasztójának is nevezzük. Számos jótékony hatása mellett csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Máriatövis

A sok vitamin, esetleg gyógyszer használat mellett májunk károsodhat. Segíti a máj méregtelenítését, elmulasztja a kellemetlen puffadást, amit a májunk igénybevétele okoz.

Q 10

A Q 10 szintje egyénileg változik a szervezetben, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet. Azt tapasztaltam, hogy energetikusabb vagyok, nem érzem a krónikus fáradtságot. Pár hetes szünetekkel folyamatosan szedem.

Izomerősítő aminosavak

Glutamin

Elősegíti az emésztés és az agy egészségét, növeli a fizikaii teljesítményt, Különösen hasznos a szivárgó bél kezelésében és az általános egészség javításában. Az anyagcserém jobb lett, és a fizikai teljesítőképességem is.

Glicin

Képes meggátolni az izomzat elvesztését különböző egészségügyi állapotokban. Nekem határozottan látszott az izmaim növekedése. Alvás minőség javító. Nem rendszeresen használom.

Forrás: Pixabay

Természetesen elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend, de sajnos ez két okból sem elég:

1. A különböző betegségek, így a Sclerosis Multiplex-hez is nagyobb mértékű vitamin-, és tápanyag bevitel szükséges, akár a betegség szinten tartásához is.

2. Az élelmiszerek tápanyagértéke már közel sem olyan, mint volt például 40-50 évvel ezelőtt. A termőföldek tápanyaga folyamatosan csökken, így a növények sem tartalmazzák olyan mértékben, ahogy az a szervezet számára szükséges lenne.

Az internet óriási lehetőséget ad a kezünkbe, hogy különböző betegségeink miatt kialakult állapotunkon, közérzetünkön, hogy a szervezetünk működésén tudjunk segíteni. Én a fenti vitaminokat, kiegészítőket használom, érdemes utánaolvasni mindegyiknek részletesen, és keresni a számunkra legmegfelelőbbet.

Kiemelt kép forrása: Pixabay – NIOL átszerkesztés

Megosztom